Uporabniška orodja

Orodja spletišča


sl:wiki:capacity_ecosystems_alpes

Primerjava izbranih različic

Prikazane so razlike med izbrano in trenutno različico strani.

Poveži s tem pogledom primerjave.

sl:wiki:capacity_ecosystems_alpes [2018/11/14 12:40]
irsnc ustvarjena
sl:wiki:capacity_ecosystems_alpes [2018/11/15 11:56] (Trenutna)
irsnc
Vrstica 3: Vrstica 3:
 Dejanska zmogljivost ES je odraz potenciala ekosistemov za zagotavljanje storitev na podlagi biofizikalnih lastnosti, socialnih razmer in ekološke funkcije (Villamagna et al. 2013) ((Villamagna,​ A. M.; Angermeier, P. L. & Bennett, E. M. (2013): Capacity, pressure, demand, and flow. A conceptual framework for analyzing ecosystem service provision and delivery. In: Ecological Complexity 15, p. 114–121.)) . To je "​sposobnost ekosistema nuditi storitve v nekem določenem stanju ekosistemov in glede na njihovo rabo, na najvišji donos ali raven, ki negativno še ne vpliva na prihodnjo zalogo neke ES ali na ES drugih ekosistemov"​ (Hein et al. 2016, p. 4) ((Hein, L.; Bagstad, K.; Edens, B.; Obst, C.; Jong, R. de & Lesschen, J. P. (2016): Defining Ecosystem Assets for Natural Capital Accounting. In: PloS one 11 (11), p. e0164460.)) . V okviru te opredelitve se izraz »trenutno stanje« nanaša tako na zmogljivosti ekosistema v pogojih "kot je zdaj" kot tudi na trenutno rabo ES. Raba ES pod ravnjo nosilne zmogljivosti ali na ravni njihove zmogljivosti pomeni, da je raba trajnostna. Dejanska zmogljivost ES je odraz potenciala ekosistemov za zagotavljanje storitev na podlagi biofizikalnih lastnosti, socialnih razmer in ekološke funkcije (Villamagna et al. 2013) ((Villamagna,​ A. M.; Angermeier, P. L. & Bennett, E. M. (2013): Capacity, pressure, demand, and flow. A conceptual framework for analyzing ecosystem service provision and delivery. In: Ecological Complexity 15, p. 114–121.)) . To je "​sposobnost ekosistema nuditi storitve v nekem določenem stanju ekosistemov in glede na njihovo rabo, na najvišji donos ali raven, ki negativno še ne vpliva na prihodnjo zalogo neke ES ali na ES drugih ekosistemov"​ (Hein et al. 2016, p. 4) ((Hein, L.; Bagstad, K.; Edens, B.; Obst, C.; Jong, R. de & Lesschen, J. P. (2016): Defining Ecosystem Assets for Natural Capital Accounting. In: PloS one 11 (11), p. e0164460.)) . V okviru te opredelitve se izraz »trenutno stanje« nanaša tako na zmogljivosti ekosistema v pogojih "kot je zdaj" kot tudi na trenutno rabo ES. Raba ES pod ravnjo nosilne zmogljivosti ali na ravni njihove zmogljivosti pomeni, da je raba trajnostna.
  
-//Ta opredelitev se nanaša na uporabljeni izraz v projektu ​ [[:​wiki:​alpesbackground|AlpES]],​ dejanska zmogljivost oz. sposobnost ekosistema pa ne predstavlja rdeče niti tega projekta.//+//Ta opredelitev se nanaša na uporabljeni izraz v projektu [[:sl:​wiki:​alpesbackground|AlpES]],​ dejanska zmogljivost oz. sposobnost ekosistema pa ne predstavlja rdeče niti tega projekta.//
  
 Opomba: Obstaja razlika med kapaciteto in potencialom,​ kjer zmogljivost ali kapaciteta pomeni dejansko stanje in rabo ekosistema, na drugi strani pa se potencial nanaša na "​idealno"​ stanje in rabo ekosistema ter zalog ES v hipotetičnem scenariju za stanje in vrsto rabe. Opomba: Obstaja razlika med kapaciteto in potencialom,​ kjer zmogljivost ali kapaciteta pomeni dejansko stanje in rabo ekosistema, na drugi strani pa se potencial nanaša na "​idealno"​ stanje in rabo ekosistema ter zalog ES v hipotetičnem scenariju za stanje in vrsto rabe.
sl/wiki/capacity_ecosystems_alpes.txt · Zadnja sprememba: 2018/11/15 11:56 uporabnika irsnc