Uporabniška orodja

Orodja spletišča


Stranska vrstica

This project is co-financed by the European Regional Development Fund through the Interreg Alpine Space programme

sl:wiki:cultural_ecosystem_servic_alpes

Kulturne ekosistemske storitve so nematerialne koristi, ki jih ljudje pridobijo iz ekosistemov, skozi duhovno obogatitev, kognitivni razvoj, refleksijo, rekreacijo in estetsko izkušnjo, vključujoč npr. sistem znanja, socialni odnosi in estetska vrednost (Haines-Young & Potschin 2013; UK National Ecosystem Assessment 2011) 1) 2) . Kulturne ekosistemske storitve so primarno osredotočene na fizične lokacije ali situacije, ki spreminjajo mentalno stanje in ljudi, ter katerih značilnosti so odvisne od življenjskih procesov.

Klasifikacija CICES v5.1 razlikuje med interakcijami, ki vključujejo fizične aktivnosti, kot so pohodništvo in ribolov, in intelektualnimi ali izkustvenimi interakcijami, ki vključujejo aktivnosti vezane na znanstvene, izobraževalne in dediščinske storitve. Prav tako so prepoznane duhovne in verske storitve. Klasifikacija prav tako vključuje »eksistenčen« in »nasledstveni« učinek, ki izhaja iz človekovih prepričanj in razumevanja narave.

Glej tudi Kulturne storitve

1)
Haines-Young, R. & Potschin, M. (2013): Common International Classification of Ecosystem Services (CICES). Consultation on Version 4, August-December 2012. Report to the European Environment Agency (EEA/IEA/09/003), checked on 3/18/2016.
2)
UK National Ecosystem Assessment (Ed.) (2011): Technical Report (Glossary).
You could leave a comment if you were logged in.
sl/wiki/cultural_ecosystem_servic_alpes.txt · Zadnja sprememba: 2018/06/28 11:05 uporabnika irsnc