Uporabniška orodja

Orodja spletišča


Stranska vrstica

This project is co-financed by the European Regional Development Fund through the Interreg Alpine Space programme

sl:wiki:howtowiki

KAKO UPORABLJATI SPLETNO ENCIKLOPEDIJO WIKIAlps


KAKO LAHKO NAJDETE INFORMACIJE V SPLETNI ENCIKLOPEDIJI WIKIAlps?

Čeprav lahko vsak uporabnik uporablja Spletno enciklopedijo WIKIAlps na svoj način, predlagamo za njeno raziskovanje štiri glavne načine:

  • Iskanje od članka do članka preko danih povezav.
  • Uporabo iskalne vrstice v zgornjem desnem kotu strani
  • Uporabo kazala spletne strani (pregled vseh prispevkov) v zgornjem desnem kotu strani.
  • Uporabo besednega oblaka na glavni strani.
  • Uporabo seznama oznak ali slovarja v navigacijskem meniju.


KAKO DELUJE SPLETNA ENCIKLOPEDIJA WIKIAlps?

WIKIAlps deluje kot „navzkrižni miselni zemljevid“ – nima klasične zgradbe kot običajne domače strani. Je prilagodljiva in usmerjena k uporabnikom, kar pomeni, da lahko vsak uporabnik aktivno oblikuje Spletno enciklopedijo WIKIAlps in njeno vsebino. Tukaj je nekaj osnovnih informacij o tipu povezav in ikon, ki vam bodo pomagale pri razumevanju Spletne enciklopedije WIKIAlps:


KDO LAHKO SODELUJE?

Če bi radi delili svoje izkušnje in znanje o prostorskem razvoju na območju Alp, vas prosimo, da sodelujete pri soustvarjanju Spletne enciklopedije WIKIAlps. Lahko urejate obstoječe članke, ustvarite nove ali sodelujete pri odprtih razpravah, ki jih najdete pod izbranimi članki.


KAJ LAHKO STORITE?

S klikom na gumb za registracijo (na zgornji desni strani) ustvarite račun in začnete prispevati k Spletni enciklopediji WIKIAlps.


KAKO UREJATI SPLETNO ENCIKLOPEDIJO WIKIAlps:

Dodajanje informacij v Spletno enciklopedijo WIKIAlps je preprosto in enostavno. Tukaj lahko najdete nekaj osnovnih informacij, kako to storiti. Bolj podrobna navodila o tem, kako lahko prispevate k Spletni enciklopediji WIKIAlps, pa so dostopna v članku DokuWiki Manual.

KAKO UREJATI ČLANEK:

Da boste lahko urejali članek, se morate najprej prijaviti (ali ustvariti račun, če se prijav- ljate prvič). Potem pojdite na članek, ki ga želite urediti, kliknite na ikono (na desni strani ek- rana) in pojavilo se bo okno za urejanje.

Obstaja več načinov za urejanje:

  1. lahko spremenite članek v oknu za urejanje; ali
  2. kopirate vsebino članka, ga prilepite v beležnico, spremenite in spet prilepite v okno za urejanje (ta način priporočamo, če bi urejanje trajalo dlje kot nekaj minut); ali
  3. ustvarite članek v Word-u, kopirajte tekst v beležnico, da odstranite vsa oblikovanja, in nato kopirajte tekst v okno za urejanje.

Če želite besedilo oblikovati (krepko, podčrtano besedilo, ustvarjanje notranjih in zunanjih povezav, vstavljanje slik …), uporabite orodno vrstico za oblikovanje . Z uporabo ikon v tej orodni vrstici boste dodali potrebne znake za spremembo navadnega besedila v oblikovano. Ko enkrat poznate znake, jih lahko sami vnesete ročno.

Za več informacij o oblikovanju si poglejte članek Formatting Syntax.

S pritiskom na ikono za predogled , si lahko pogledate, kako bo izgledal vaš članek. Če ste zadovoljni z rezultatom, pritisnite ikono shrani .

Kako ustvariti nov članek:

Da ustvarite nov članek, morate imeti najprej rdečo povezavo (npr. ) znotraj Spletne enciklopedije WIKIAlps. Če rdeča povezava že obstaja, kliknete na to povezavo, nato na ikono in potem nadaljujete z urejanjem članka, kot je opisano zgoraj. Kot predlogo lahko uporabite obstoječi članek, tako da kopirate besedilo v okvirček za urejanje in nato spreminjate vsebino. Za določene tipe člankov (dodajanje projekta, dodajanje ustreznih planskih dokumentov) že obstajajo predloge znotraj Spletne enciklopedije WIKIAlps.

Če rdeča povezava še ne obstaja, jo morate dodati v Spletno enciklopedijo WIKIAlps z urejanjem obstoječega članka. Za spremembo kate- regakoli pojma v notranjo (rdečo) povezavo, kliknite na ikono v orodni vrstici za urejanje. Ko shranite svoje spremembe, se bo pojavila nova rdeča povezava v članku. Nato kliknite na rdečo povezavo in nadaljujte po zgornjih navodilih.

Kako lahko sodelujete v razpravi ali ustvarite novo:

Spletna enciklopedija WIKIAlps želi biti osnova za izmenjavo idej na temo prostorskega razvoja, zato je na koncu člankov na razpolago prostor za razprave.

Da lahko dodate komentar, morate biti registrirani. Ko ste prijavljeni, napišete komentar v prostor za razprave pod člankom. Če želite ustvariti nov prostor za razprave v članku, morate urediti članek in na koncu dodati . Ko boste shranili spremembe, se bo v članku pojavil prostor za razpravo in nato lahko dodate komentar.


V primeru vprašanj ali težav nas prosim kontaktirajte na: wikialps[at]mountainresearch.at


SOFTWARE

Izjava o omejitvi odgovornosti

Za nadaljnje informacije, prosimo, preberite Izjavo o omejitvi odgovornosti.


Adapted from Miniguide "Kako uporabljati spletno enciklopedijo WIKIAlps"

sl/wiki/howtowiki.txt · Zadnja sprememba: 2016/12/20 10:37 uporabnika irsnc